Recepten

Recept

Recept

The perfect burger (à la Heston Blumenthal)

The perfect burger (à la Heston Blumenthal)

Categorie

Personen

Temperatuur

Voorbereiding

24u doorlooptijd (begin dus op tijd!)

Bereiding

Ingrediënten

Short rib (50%)
Halslap (25%)
Borststuk (25%)
Eenvoudiger: 100% Lendenstuk (in kleine blokjes)
Zout
Hamburgerbroodjes
Plakje gruyère kaas per hamburger
Ijsbergsla
Tomaten
Zoete roze uien
Augurken

Marinades / sauzen

Ketchup
Mayonnaise
Franse mosterd

Benodigheden

Gehaktmolen
Extra persoon

Voorbereiding

 1. Hak het vlees in blokjes van ong 3 bij 3 cm en plaats 600 gram (of 60%) van het vlees in een kom en besprenkel met het zout. Meng het goed door elkaar, dek af en laat 4u in de koelkast staan. (Door het zout zal een deel van het vocht in het vlees verdwijnen!).
 2. Stel ondertussen je gehaktmolen af op 3mm en vermaal het ongezoute vlees. Plaats het in de koelkast tot het vlees echt heel koud is. Combineer vervolgens het gezoute vlees met het ongezoute gehakt en vermeng grondig.
 3. Leg twee lagen vershoudfolie over een snijplank en plaats het geheel onder het uiteinde van de gehaktmolen. Gebruik nu een grovere, grotere gaten van 8mm om het vlees mee te vermalen. Zodra het vlees uit de vermaler komt, vraag een tweede persoon om het vlees ”op te vangen” en verder op het folie neer te leggen, op zo’n manier dat de strengen in de lengte blijven liggen en niet met elkaar verwikkelen. Werk naar de molen toe, dus verderop beginnen en het nieuw gemaalde vlees steeds dichterbij het uiteinde van de molen leggen.
 4. Vouw/rol het vlees in de folie en draai de uiteindes dicht (net zoals een toffee snoepje;)). Prik wat gaatje in de folie om de lucht eruit te laten ontsnappen en rol vervolgens weer strak door tot de rol een diameter heeft van ong 12cm.
 5. Rol er nog een laag folie omheen en plaats het in de koelkast voor minimaal 2u.

Bereiding

 1. Verhit de Egg met rooster tot 220 graden.
 2. Laat de rol vlees nog in het folie zitten en snijd op deze manier de hamburgers eruit. Zorg voor een dikte van ong 2 cm.
 3. Meng de ingrediënten voor de saus samen en snijd de groenten in plakjes ter servering. Snijd ook de broodjes doormidden.
 4. Smeer de burgers in met een beetje olie, plaats ze op de Egg en draai ze elke 20 sec om tot de gewenste doorbakkenheid. Medium rare heeft een kerntemperatuur van 45 graden.
 5. Leg gelijk na de laatste keer draaien een plak kaas op de burger en laat deze de laatste 20 sec. smelten.
 6. Rooster de broodjes nog even op de Egg en bouw je eigen hamburger!

Voor een eigen twist eraan, kan je ook de burger nog omwikkelen met ontbijtspek en nog heel even op de Egg leggen!

Eet smakelijk!

Gebruikte accessoires voor dit recept