Recepten

Recept

Recept

Zalm met limoncello

Zalm met limoncello

Categorie

Personen

Temperatuur

Voorbereiding

8 uur pekelen

Bereiding

Ingrediënten

Hele zalmzijde (op de huid)
Limoen
Scheut Limoncello (of meer)
Grof zeezout
Rietsuiker
Peper
Zout

Voorbereiding

  1. Besprenkel de bovenkant van de zalm met de Limoncello. Raspt daarna de helft (of meer als je van limoen houdt) van de schil van de limoen er overheen, en voeg wat peper en een klein beetje zout aan toe.
  2. Meng de 200 gram zout en 200 gram suiker met elkaar. Strooi dit mengsel uit op de bodem van een schaal waarop je de gemarineerde zalm met de huid op he mengsel legt en dek de schaal af met folie.
  3. Leg nu de schaal met de zalm voor minimaal een uur (en maximaal 8 uur) in de koelkast
  4. Leg de cederhout plank voor minimaal 1 uur in een bak met water. Zorg ervoor dat de gehele plank onder water ligt. Hiermee voorkom je dat de plank op de Green Egg verbrandt.

Bereiding

  1. Als je zover bent, verwarm je de Big Green Egg tot ongeveer 200 graden. Als de Big Green Egg de temperatuur heeft bereikt, leg je Conveggtor met rooster in de Green Egg.
  2. Nu leg je de cederhout plank op het rooster met daarop de gemarineerde zalm
  3. De zalm is het lekkerst als hij van binnen nog rosé is. Dus prik je (digitale) thermometer in het dikste deel van de zalm en wacht tot je de kerntemperatuur van 45 graden hebt bereikt. Heb je geen thermometer kijk dan om de 10 minuten hoe de zalm er van binnen uit ziet. Laat de temperatuur in de Green Egg niet boven de 150 graden komen. (Op het moment dat je de conveggtor in de Green Egg plaatst zal de temperatuur dalen met ca. 50 graden)
  4. Als de zalm klaar is, kan je met een spatel/mes mooie stukken zalm van de zalmhuid afhalen.