Recepten

Recept

Recept

Warmgerookte zalm

Warmgerookte zalm

Categorie

Personen

Temperatuur

Voorbereiding

nacht marineren

Bereiding

Ingrediënten

zijde zalm met huid
Zout
Suiker
Blaadjes laurier
Theelepels
Peper korrels (gekneusd)
Koriander korrels (gekneusd)
Jeneverbes korrels (gekneusd)

Voorbereiding

  1. Leg de avond van te voren, de zalm in een passende slee met de huid naar beneden. Meng het zout, suiker en de kruiden en rub dit over de zalm. Dek de zalm af met een stuk folie. Laat de zalm nu 12 uur in de koelkast staan.
  2. Haal de ochtend daarop de zalm uit de koelkast. Spoel de pekel van de zalm onder koud water weg. Dep de zalm droog met keukenpapier en laat hem dan 10 uur in de koelkast drogen (zonder de zalm af te dekken).

Een handige planning voor het bovenstaande is: Pekel de Zalm ’s avonds om 19:00 leg hem dan in de koelkast en haal hem de volgende morgen om 07:30 er weer uit, dep hem droog en plaats hem om 08:00 te drogen in de koelkast. Dan kan je hem om 18:00 uur op je BGE leggen.

Bereiding

  1. Steek de Big Green Egg aan en stel de temperatuur in op 90 a 100 graden celsius. Tip: Laat bij het ontsteken van de kolen de deksel open waardoor de warmte niet in de deksel “trekt” hierdoor houdt u de temperatuur gemakkelijk laag. Sluit deze weer, wanneer de kolen gloeien na een minuut of 10.)
  2. Vervolgens gooit u een bescheiden hand kersen snippers boven op de gloeiende kolen, wat een heerlijke zoete rooksmaak creëert.
  3. Plaats de Plate Setter (conveggtor) met de pootjes omhoog op de firering en gebruikt het RVS-rooster boven op de pootjes van de plate setter. Leg de zalm met het vel naar beneden op het rooster.
  4. Rook dan de zalm op de huidkant plus minus 12 a 15 minuten afhankelijk van de dikte van de zalm.