Recepten

Recept

Recept

Tarte tatin met peer

Tarte tatin met peer

Categorie

Personen

Temperatuur

Voorbereiding

Bereiding

Ingrediënten

Boter (om in te vetten)
Bloem (om te bestuiven)
Eidooier
Roquefort
Walnoten
Peren
Sap van een 1/2 citroen
Suiker
(Voor het deeg): 100 gram Koude boter
(Voor het deeg): 200 gram Bloem
(Voor het deeg): 1 Ei
(Voor het deeg): Zout
(Voor de portsiroop): 2 dl Rode port
(Voor de portsiroop): 50 gram Suiker
(Voor de portsiroop): 1 Kruidnagel
(Voor de portsiroop): 1 Takje Tijm

Benodigheden

convEGGtor (Plate Setter)
Stainless Steel Grid (rvs rooster)
Kookpannen (steelpan)
Koekenpan
Keukenmachine
Vershoudfolie
Kwast
4 Mini taartvormen

Voorbereiding

1. Snijd de boter in blokjes en mix deze samen met de bloem in een keukenmachine tot een fijn kruimeldeeg. Voeg nu het water, het ei en een snufje zout toe en kneed het geheel tot een stevig deeg. Wikkel het in vershoudfolie en het 60 min in de koelkast rusten.
2. Schil de peren en verwijder het klokhuis. Snijd het vruchtvlees in partjes van ongeveer 1 cm dik en besprenkel ze met citroensap.
3. Vet de mini taartvormen in met boter.
4. Rooster de walnoten in een droge koekenpan.

Bereiding

1. Verwarm de port met de suiker, de kruidnagel en het takje tijm in een steelpan en laat dit geheel inkoken tot een siroop.
2. Verwarm de suiker in een pan en laat het op middelhoog vuur karamelliseren. Verdeel de karamel over de taartvormpjes zodra deze lichtbruin is. Maak in de vormpjes rondjes van de partjes peer.
3. Verwarm de Green Egg met convEGGtor (pootjes omhoog!) en het rvs rooster tot een temperatuur van 200 graden.
4. Bestuif het werkvlak met bloem, haal het deeg uit de koelkast, verdeel het in 4 gelijke porties en rol de porties uit over het werkvlak tot ze ongeveer 3 mm dik zijn. Leg over ieder vormpje een plakje deeg en duw dit stevig aan, hierdoor laat het overtollige deeg gelijk los. Klop het eidooier los en bestrijk het deeg ermee.
5. Zet de vormpjes op het verwarmde rvs rooster in de Green Egg en gaar de tartins ongeveer 25 min tot ze mooi goudbruin zijn.
6. Trek met een kwast een streep van de portsiroop over de borden. Neem de vormpjes uit de Green Egg en leg ze op de borden. Verkruimel de roquefort erover en bestrooi met walnoten.

Serveer en eet smakelijk!