Recepten

Recept

Recept

Superior Porterhouse van ALL FIRED UP

Superior Porterhouse van ALL FIRED UP

Categorie

Personen

Temperatuur

Voorbereiding

2 dagen zouten

Bereiding

Ingredi√ęnten

Porterhouse
Kosher of zeezout
Mergpijp, in de lengte gehalveerd
(Rijst)olie
Boter (plantaardig)

Voorbereiding

  1. Neem een mooie, goed dooraderde porterhouse, en dep deze droog. Vervolgens zout je hem mild. Wees niet zuinig, maar overdrijf ook niet. Misschien heb je niet de volledige hoeveelheid nodig, vertrouw op je eigen ogen en vingers. Stop nu de porterhouse in een glazen schaal, dek af en leg in de koelkast tot het moment van gebruik: liefst twee dagen dus, maar één kan ook. Keer hem tussendoor, zodat hij niet continu op dezelfde zijde ligt.

Bereiding

  1. Twee dagen later tover je een mergpijp tevoorschijn en verwarm je je barbecue voor op 180 graden, indirecte hitte (convEGGtor). Plaats de mergpijp in een schaal of pan zodat je alles op kunt vangen en zet 45-60 minuten in de barbecue.
  2. Een half uur voordat de porterhouse aan de beurt is, neem je hem uit de koelkast. Dep droog met keukenpapier: hierdoor wordt hij krokanter dan wanneer je hem nat zou laten. Er blijft genoeg zout in het vlees achter, dus wees niet bang dat je dat eraf dept.
  3. Neem de mergpijp uit de barbecue, net als de convEGGtor en crank that thing up naar 250 graden (of nog wat heter). Smeer je gietijzeren pan in met (rijst)olie, plaats op het rooster totdat de olie licht gaat walmen en leg de porterhouse in de pan. Je wil knetter, je will sizzle, dus doe dit op het juiste moment.
  4. Laat de porterhouse 5 minuten liggen, zodat er aan één zijde een lekkere korst ontstaat, dankzij dat mooie gietijzer. Schroei ook kort rondom dicht en neem daarna uit de pan. Leg op een snijplank met de korstloze kant naar boven en snijd langs het bot. Daarna snijd je haaks op het bot dikke plakken van beide helften. Plaats de porterhouse nu terug in de pan, korstzijde omhoog.
  5. Bak nogmaals 5 minuten, terwijl je het boter en gesmolten merg over het vlees lepelt. Doe wel even een bril op en iets beschermends om je handen, want dit is echt gierend heet. Houd de kleur van de binnenkant van het vlees in de gaten en neem van het vuur wanneer je hem voldoende (rare dus) hebt gegaard. Neem het vlees uit de pan, plaats op een bord en dek af met aluminiumfolie om 5-10 minuten te laten rusten. Laat het stuk bot in de pan, lepel hier tijdens het wachten de sappen in de pan overheen. Zet de pan apart en bewaak hem met je leven, zodat je jezelf te goed kan doen aan de lekkerste stukjes vlees van de hele avond.

Gebruikte accessoires voor dit recept