Recepten

Recept

Recept

Simpel brood recept

Simpel brood recept

Categorie

Personen

Temperatuur

Voorbereiding

Bereiding

Ingrediënten

500 gram bloem
5 gram droge gist
10 gram zout
300 ml lauw water

Benodigheden

Big Green Egg
Plate setter
Pizza steen

Voorbereiding

  1. Doe alle ingrediënten in een kom en roer door elkaar tot alle bloem bevochtigd is.
  2. Stort de broodmix op je werkblad en kneed het deeg met je handen tot een soepel deeg. Mocht je het met de hand kneden te veel werk vinden, dan kun je de broodmix natuurlijk ook in een keukenmachine met deeghaak doen
  3. Vorm het deeg tot een bal en leg het in een licht met olie ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg in ongeveer 60 minuten tot dubbel volume rijzen.
  4. Verwarm de Big Green Egg tot 230 graden tot het brood erin gaat. Vergeet de plate setter en de pizza steen er niet in de doen!

Bereiding

  1. Stort het deeg op de werkplek. Druk de lucht eruit en bol het deeg losjes op. Laat afgedekt 15-30 liggen. Leg het gevormde deeg in een bebloemd rijsmandje met de ‘goede’ kant naar beneden. Heb je geen rijsmandje, dan kun je ook een kom gebruiken en deze bekleden met een goed bebloemde theedoek.
  2. Laat het deeg in 45-65 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Het deeg is genoeg gerezen als het deeg langzaam terug veert als je met je vinger er op drukt.
  3. Snijd het basis brood met een scherp mes in en schuif het op de hete steen. Doe in de meeverwarmde schaal wat ijsblokje en sluit direct de BGE. Besproei na twee minuten het brood en de zijwanden van de BGE met wat water.
  4. Verlaag na 20 minuten de temperatuur tot 200 graden, haal de steen uit de Big Green Egg en bak het basis brood nog 20 minuten gaar en goudbruin.

Laat het brood afkoelen op een rooster.