Recepten

Recept

Recept

Kip op de standaard

Kip op de standaard

Categorie

Personen

Temperatuur

Voorbereiding

Bereiding

Ingrediënten

Biologische maiskip, een gele kip 1,2 / 1,4 kg (evt elastiekje laten zitten)
Citroen
Bos tijm
Teentjes knoflook
Zonnebloemolie
Peper
Grof zeezout (maldon)

Benodigheden

Standaardrooster RVS
Kippenstandaard
Slagerstouw (indien nodig)
Braadslee of lekbak

Voorbereiding

  1. Snijd de citroen in vieren en wrijf de kip rondom in met citroensap. Bewaar de uitgeknepen citroen stukjes.
  2. Rits de blaadjes van de tijm en bewaar de takjes. Pel de knoflook, snijd de tijmblaadjes en knoflook fijn.
  3. Doe de zonnebloem olie in een kommetje, voeg de tijm en knoflook, peper en zeezout toe en roer alles door elkaar. Voeg zout en peper toe na smaak.
  4. Smeer de huid van de kip royaal in met de zonnebloem – kruidenolie.
  5. Vul de holte van de kip met de tijmtakjes en de uitgeknepen citroen (zo krijgt de kip van binnenuit ook smaak mee).
  6. Breng de egg met het RVS rooster naar 180 graden.

Bereiding

  1. Plaats de kip op de kipstandaard, vul de braadslee net onder de poten met water, je kunt een kwart van het water vervangen door wijn of bier.
  2.  Gaar de kip circa 1 uur / 45 min.
  3. De kip is gaar als je de poten gemakkelijk kan bewegen en de huid begint te bloezen en los komt van het vlees.