Recepten

Recept

Recept

Goed gevuld brood

Goed gevuld brood

Categorie

Personen

Temperatuur

Voorbereiding

70 min rijzen

Bereiding

Ingrediënten

200 g hazelnoten
200 g pecannoten
800 g durumbloem + extra om te bestrooien
16 g droge gist
80 g boter
fijngeraspte schil van 1 citroen
530 ml water
14 g zeezout
2 tl olijfolie
200 g cranberry’s

Voorbereiding

  1. Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm, met het rooster en het Staub bord tot een temperatuur van 200 °C. Vermaal intussen de hazelnoten en pecannoten in grove stukken.
  2. Rooster de noten op het bord in ca. 15 minuten goudbruin, schep ze halverwege even om. Let erop dat je de EGG sluit. Haal het bord eruit en laat de noten volledig afkoelen.
  3. Meng de bloem, de gist, boter, citroenrasp en water door elkaar (of kneed met de hand). Voeg na enkele minuten het zeezout toe. Controleer of het deeg een temperatuur van 25 °C heeft bereikt met de digitale temperatuurmeter. Dit kan ook worden gecontroleerd door een bolletje van het deeg voorzichtig op te rekken. Er hoort dan een dun, doorzichtig vlies te ontstaan zonder dat het scheurt. Is de deegtemperatuur lager of scheurt het deeg? Kneed het dan nog iets langer. Is het deeg op temperatuur? Voeg dan de olijfolie, cranberry’s en geroosterde noten toe en laat nog even kort kneden tot dit goed is vermengd.
  4. Maak een bol van het deeg en leg deze op het aanrecht op een schone met bloem bestrooide theedoek. Leg hier een schone met bloem bestrooide theedoek overheen (met de bloemkant op het deeg) en dek af met vershoudfolie. Laat 30 minuten op kamertemperatuur rijzen.
  5. Druk het lucht uit het deeg en vouw het dubbel en vouw opnieuw de zijkanten naar onder. Leg het deeg terug op de theedoek, dek op dezelfde manier af en laat 45 minuten rijzen.
  6. Steek ongeveer 20 minuten voor het einde van de rijstijd de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm tot een temperatuur van 230 °C.
  7. Plaats de convEGGtor in de EGG, leg het rooster erin en leg hier de Flat Baking Stone op. Sluit de deksel en laat de EGG opnieuw op temperatuur komen.

Bereiding

  1. Snijd het deeg kruislings met een scherp mes in om te voorkomen dat het brood tijdens het bakken scheurt. Bestrooi de Baking Stone met bloem en leg het deeg erop.
  2. Sluit de deksel van de EGG en bak het brood in ongeveer 1 uur goudbruin en gaar.
  3. Controleer of het brood gaar is door er een metalen spies in te steken. Deze moet er droog uit komen. Neem het brood uit de EGG en laat het afkoelen.