Recepten

Recept

Recept

Focaccia met durumbloem

Focaccia met durumbloem

Categorie

Personen

Temperatuur

Voorbereiding

2 uur rijzen

Bereiding

Ingrediënten

200 g durum tarwebloem
200 g tarwebloem
400 g patentbloem
7 g droge gist
sap van ½ citroen
440 ml water
7 g zout
2 tl olijfolie + extra om in te vetten
1 el grof zeezout

Voorbereiding

  1. Meng de bloemsoorten, de gist en het citroensap met 330 milliliter van het water door elkaar. Voeg na enkele minuten het zout toe en wacht tot er een goed vermengd deeg is ontstaan en schenk dan het resterende water erbij.
  2. Voeg als het water is opgenomen de olijfolie toe. Controleer met de digitale thermometer of het deeg een temperatuur van 25 °C heeft. Is de deegtemperatuur lager? Kneed het dan nog iets langer.
  3. Druk het deeg plat, vouw de zijkanten naar het midden en bestrijk met olijfolie en doe bestrijk ook de andere kant met olijfolie.
  4. Maak een bol van het deeg en vet het Staub bord in met olijfolie, leg de deegbol erin en druk het deeg plat. Laat het 2 uur op kamertemperatuur rijzen. Druk het deeg ieder half uur steeds iets verder uit zodat het aan het einde van de rijstijd goed over de vorm is verdeeld. Bestrijk het deeg als het tijdens het rijzen wat droger wordt in met extra olijfolie.
  5. Steek ongeveer 20 minuten voor het einde van de rijstijd de houtskool in de Big Green Egg aan. Verhit, met de convEGGtor, het rooster en daarop de  Baking Stone, naar een temperatuur van 230 °C.

Bereiding

  1. Vet je vingertoppen in met olijfolie en druk op verschillende plaatsen deukjes in het focacciadeeg.
  2. Bestrooi het deeg met het grove zeezout. Zet het bord op de Baking Stone, sluit de deksel van de EGG en bak de focaccia in circa 35 minuten goudbruin en gaar.
  3. Verwijder het bord uit de EGG. Haal de focaccia eruit en laat het brood afkoelen.