Recepten

Recept

Recept

Eend met appelstroop

Eend met appelstroop

Categorie

Personen

Temperatuur

Voorbereiding

Bereiding

Ingrediënten

Eend
Calvados
Jonagold appels
Krieltjes
Takjes rozemarijn
Appelstroop

Benodigheden

Kippenstandaard
Drip Pan Round
Instant Read Digital Thermometer
Marineerkwast

Voorbereiding

Wanneer je de eend op een Kippenstandaard in een Drip Pan Round  roostert, vangt de Drip Pan Round niet alleen vrijkomend vet op maar rooster je hier tegelijkertijd de appel en de krieltjes in.

  1. Verwarm de Big Green Egg tot een temperatuur van 175°C. Snijd intussen de huid van de eend kruislings in en bestrooi met zout en vers gemalen peper.
  2. Schenk de calvados in de keramische kippenstandaard, zet de eend erop en plaats in de Drip Pan.
  3. Schil de appels, snijd in kwarten en verwijder het klokhuis. Verdeel de appelparten en de krieltjes rondom en bestrooi met de tijm en rozemarijn.

Bereiding

  1. Zet de Drip Pan op het rooster van de Big Green Egg, steek een kerntemperatuurmeter in het dikste deel van de borst van de eend en sluit het deksel. Schep tijdens het garen de appel en de krieltjes af en toe om.
  2. Verwarm, wanneer de eend een kerntemperatuur van ca. 28°C heeft bereikt, de appelstroop op een lage warmtebron zodat deze vloeibaar wordt en bestrijk de eend met behulp van de kwast met de appelstroop. Heb je geen kerntemperatuurmeter, wacht dan tot rond de 35 minuten met het bestrijken van de eend.
  3. Neem, wanneer de eend een kerntemperatuur van 56°C heeft bereikt, de Drip Pan van de Big Green Egg. Dek af met aluminium, folie en laat 5 minuten rusten.
  4. Snijd de eendenborsten voorzichtig van het karkas en serveer met de appelpartjes en krieltjes. Geniet van de goddelijke zoete smaak combinatie!