Recepten

Recept

Recept

Breekbrood

Breekbrood

Categorie

Personen

Temperatuur

Voorbereiding

3 uur+ rijzen

Bereiding

Ingrediënten

800 g volkorenmeel
8 g droge gist
530 ml water
14 g zeezout
2 tl olijfolie
bloem, om te bestrooien

Marinades / sauzen

lijnzaad
wit sesamzaad
maanzaad

Voorbereiding

  1. Meng het volkorenmeel, de gist en het water door elkaar. Voeg na enkele minuten het zeezout toe. Controleer als er een samenhangend deeg is ontstaan met de digitale thermometer of het deeg een temperatuur van 25 °C heeft bereikt. Indien de deegtemperatuur lager is, moet er nog wat langer gekneed worden. Voeg de olijfolie toe en kneed tot dit goed is vermengd.
  2. Leg het deeg op het aanrecht tussen twee schone met bloem bestrooide theedoeken, afgedekt met vershoudfolie en laat het deeg 30 minuten op kamertemperatuur rijzen.
  3. Druk de lucht uit het deeg en verdeel het in 20 gelijke stukken van ongeveer 67 gram. Maak er mooie bolletjes van en laat de deegbolletjes, opnieuw tussen twee theedoeken met bloem bestrooid nog eens 30 minuten rijzen. Zorg hierbij voor voldoende ruimte tussen de bolletjes.
  4. Plaats de zaden voor de decoratie (marinades en sauzen) in aparte schaaltjes en zet een schaaltje met water klaar. Druk de lucht uit de deegbollen en bol ze opnieuw op. Doop de bovenkant van een deegbolletje in het water en vervolgens in een van de zaden. Decoreer op deze manier vijf bolletjes met het lijnzaad, vijf bolletjes met het sesamzaad en vijf bolletjes met het maanzaad. Laat bij de laatste 5 bolletjes de decoratie achterwege. Leg de deegbolletjes op een met bloem bestrooide theedoek en sla het doek eroverheen. Laat het deeg 2 uur rijzen.
  5. Steek ongeveer 20 minuten voor het einde van de rijstijd de houtskool in de Big Green Egg aan. Breng, met de convEGGtor, het rooster en daarop de Baking Stone, naar een temperatuur van 230 °C.

Bereiding

  1. Bestuif het Staub bord met bloem en leg hierin de deegbolletjes tegen elkaar aan. Zorg hierbij voor afwisseling van de decoratie.
  2. Zet het bord op de Flat Baking Stone, sluit de deksel van de EGG en bak het breekbrood in circa 35 minuten goudbruin en gaar.
  3. Verwijder het bord uit de EGG. Haal het breekbrood eruit en laat het iets afkoelen voor je het brood serveert.